Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Dlouho očekávané IPO: Robinhood Markets Inc. a jeho představení

Dlouho očekávané IPO: Robinhood Markets Inc. a jeho představení

8.7.2021 10:13, HOOD

Fintech společnost Robinhood Markets Inc. podala 1. července 2021 u americké Komise pro cenné papíry žádost o veřejnou nabídku akcií (IPO), a přitahuje tak pozornost investorů, kteří od začátku roku vyhlíželi potenciální vstup na burzu obchodní platformy jakožto nejžhavější IPO tohoto roku.

Parametry emise

Hlavními upisovateli emise budou dle prospektu banky Goldman Sachs a J.P. Morgan, dále Barclays, Citigroup, Wells Fargo a další. Během úpisu akcií směřuje společnost k výběru 2,31 mld. USD. (Aktualizace 29. července) - Během úpisu akcií se podařilo společnosti vybrat 2,1 mld. USD.

Parametry úpisu akcií Robinhood (HOOD) na trhu NASDAQ
Upisovací období*Cenové rozmezí*Počet nabízených akcií*Upisovací cena**Zahájení obchodování**
19.7-28.7 $38-$42 55 mil. $38 29.7.2021

*Aktualizováno 19. července

**Aktualizováno 29. července

Dle emisního prospektu proběhne dlouho očekávaný debut společnosti Robinhood na trhu NASDAQ s již předpřipraveným tickerem HOOD. Další podrobnosti pro vás budeme nadále sledovat.

Související články o společnosti Robinhood
DatumTitulek
19.7.2021 Robinhood zveřejnil cenové parametry emise, při IPO chce vybrat přes 2 mld. USD
21.7.2021 Warren Buffett a Charlie Munger o společnosti Robinhood a zdroji příjmů
26.7.2021 Akcie Robinhood se začnou obchodovat již tento týden
29.7.2021 Dnes se začne obchodovat s akciemi Robinhood při ceně 38 USD
30.7.2021 Robinhood zažil nezdařilý vstup na burzu, debut Duolingo naopak doprovázel zájem investorů
23.8.2021
Analytici začali pokrývat společnost Robinhood

O společnosti

Společnost Robinhood je známá především pro poskytování přístupu na kapitálový trh prostřednictvím stejnojmenné obchodní platformy, která umožňuje drobným klientům investovat a spekulovat na tržních pohybech finančních aktiv.

Společnost byla založena s vizí, že každý člověk by měl mít přístup k finančním trhům. Robinhood proto přišel na trh s moderní platformou, která je přístupná pro všechny, nehledě na bohatství, příjem, či osobní pozadí.

Právě obchodník Robinhood byl na počátku letošního roku spojován s přílivem neprofesionálních obchodníků (amerických teenagerů), kteří dle amerických zpravodajských relací se svými financemi obchodovali bez zvýšené obezřetnosti a znalosti možných dopadů, což v první polovině letošního roku přilákalo pozornost regulátorů.

Pro společnost nyní panují obavy, že by mohlo dojít k odlivu příležitostných obchodníků, kteří svým obchodováním v rámci legrace přispěli na trhu s Dogecoinem jednou třetinou celkových výnosů z kryptoměn. Populárními tituly se také staly akcie GameStop a AMC, jejichž obchodování později obchodní platforma pozastavila.

Robinhood pro zvýšenou volatilitu dříve pozastavil obchodování s uvedenými akciovými tituly (zdroj: CNBC)

Ekonomické pozadí

Platforma Robinhood v současné době sčítá na 18 mil. obchodních účtů s celkovou hodnotou spravovaných aktiv přes 80 mld. USD. Aktuální stav registrovaných klientů představuje oproti březnu 2020 solidní nárůst, když během pandemického propadu na světových finančních trzích přes Robinhood obchodovalo „pouze“ 7,2 mil. uživatelů a celková suma aktiv klientů ve stejném období činila 19,2 mld. USD.

Časová osa společnosti podle počtu obchodních účtů (zdroj: emisní prospekt Robinhood)

Solidní nárůst finančních aktiv je však vykazován v období od propadu globálních trhů, od kdy trhy prakticky jen rostly. Jen index S&P 500 od března 2020 vzrostl o 93 % a technologický Nasdaq Composite o 111 %.

V roce 2020 činily výnosy společnosti 959 mil. USD, což oproti roku 2019 představovalo více jak dvojnásobný nárůst (278 mil. USD).

Na rozdíl od většiny společností, které vstupují na burzu byl Robinhood v minulém roce ziskový, když vygeneroval čistý zisk 7,45 mil. USD, zatímco na konci roku 2019 vykázala společnost čistou ztrátu 107 mil. USD.

Vybrané ukazatele společnosti (postupně - měsíční počet aktivních uživatelů, celkové výnosy, čistý zisk, očištěný zisk EBITDA) (zdroj: emisní prospekt Robinhood)

Analytik S&P Global očekává silný vstup na burzu s celkovým ohodnocením 30 mld. USD

Výzkumný analytik Tom Mason z S&P Global Market Intelligence, který se zaměřuje na fintech společnosti, uvedl ve svém příspěvku, že by společnost mohla prostřednictvím oznámené veřejné nabídky (IPO) dosáhnout celkového ocenění 30 mld. USD. Ve svém včerejším příspěvku Mason uvedl, že dříve předpokládané ocenění 20 mld. USD se zdá být spíše konzervativní odhad, když analytik nyní očekává silné uvedení na burzu s valuací nad uvedenou hodnotou.

Společnost S&P Global již v lednu ocenila hodnotu podniku na 18,2 mld. USD a uvedla, že ocenění 30 mld. USD by bylo možné dosáhnout, pokud by bylo založeno na valuaci konkurenčních online brokerů jako například Charles Schwab, E-Trade Financials (vlastní Morgan Stanley) a TD Ameritrade (nyní pod Schwab), kteří byli po svém uvedení na trh růstoví.

Vzhledem k občasným chybným krokům v oblasti zveřejňování informací a finančních předpisů nese Robinhood značné riziko, ale podle našeho názoru má i nadále obrovský růstový potenciál," napsal Mason a dále pokračoval, že společnost stále může poskytnout lukrativní doplňkové služby jako například správu majetku. Dodatečné výnosové zdroje by pro společnost představovaly zvýhodněnou pozici na trhu, kterou by investoři museli zohlednit.

Kryptoměnový dceřiný podnik očekává pokutu za selhání v kyberbezpečnosti a postupech spojených s praním špinavých peněz

Kryptoměnová jednotka společnosti Robinhood Markets Inc. očekává, že newyorským regulačním orgánům (NYDFS) zaplatí pokutu ve výši nejméně 10 milionů dolarů za údajné porušení státních pravidel týkajících se kybernetické bezpečnosti a postupů proti praní špinavých peněz.

Američtí regulátoři nařizují finančním institucím dodržovat postupy proti praní špinavých peněz, které zahrnují ověřování uživatelských informací, reakce na žádosti orgánů činných v trestím řízení a monitorování transakcí. Státní nařízení také požaduje po příslušných institucích vybudovat kybernetickou ochranu, která by minimalizovala riziko výpadku, nebo hackerského útoku.

NYDFS v březnu informoval dceřinou společnost Robinhood o údajném porušení zákona o ochraně osobních údajů. V oznámení o kybernetické bezpečnosti regulátor zdůraznil nedostatky v oblasti hodnocení rizik, reakce na incidenty, plánu kontinuity provozu a nedostatků v zabezpečení vývoje aplikace.

Robinhood varoval investory, že kybernetické útoky mohou negativně dopadnout na hospodářské výsledky společnosti, když v minulém roce bylo dle Bloombergu napadeno přibližně 2 tisíce uživatelů, z nichž někteří se obrátili na Ústavní soud se žalobou pro odcizení stovek milionů dolarů. Robinhood požádal o zpětvzetí žaloby s návrhem, že peníze, které byly odcizeny hackerskými útoky, navrátí.

Korporace Finra minulý týden uvedla, že Robinhood mimo jiné souhlasil se zaplacením 70 mil. USD, za klamání klientů, schvalování nezpůsobilých obchodníků a selhání v řádném dohlížení na svou technologii. Uvedených 70 mil. USD se skládá z pokuty 57 mil. USD a kompenzace 12,6 mil. USD svým klientům.

(7. července) Robinhood uvedl v žádosti pro Komisi cenných papírů, že kryptoměnová dceřiná jednotka spolupracuje s vyšetřujícími úřady a že v současné chvíli společnost není schopna předpovědět důsledky, které mohou plynout z vyšetřování.

Dění okolo společnosti a jejího vstupu na burzu pro vás pravidelně sledujeme. Emisní prospekt naleznete v úplné podobě zde.

Zdroje: Bloomberg, Wall Street Journal, CNBC, cnet, S&P Global Market Intelligence, Robinhood


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde