Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Na burzu vstoupí přední výrobci grilů Weber a Traeger

Na burzu vstoupí přední výrobci grilů Weber a Traeger

14.7.2021 14:19

Přední američtí výrobci grilů a rozsáhlého počtu grilovacího příslušenství vstoupí na burzu. Obě společnosti již podaly žádost k veřejné nabídce americké Komisi pro cenné papíry, úpis akcií budou zajišťovat hlavní americké banky.

Parametry emisí

Hlavními upisovateli emise Weber budou dle prospektu banky Goldman Sachs, Bank of America, J.P. Morgan a další. Během úpisu akcií směřuje společnost k výběru 100 mil. USD.

Hlavními upisovateli emise Traeger budou dle prospektu banky Morgan Stanley, Jefferies Financial Group, Robert W. Baird & Co. a další. Během úpisu akcií směřuje společnost k výběru 423,53 mil. USD (aktualiováno 21. července).

Parametry úpisu akcií Weber (WEBR) na trhu NYSE
Upisovací obdobíCenové rozmezí**Počet nabízených akcií**Upisovací cena*Zahájení obchodování
- $15-$17 46,9 mil. - -

*Upisovací cena se stanoví na konci upisovacího období jako definitivní cena při vstupu na burzu.

**Aktualizováno 28. července

Parametry úpisu akcií Traeger (COOK) na trhu NYSE
Upisovací období**Cenové rozmezí**Počet nabízených akcií**Upisovací cena*Zahájení obchodování***
21.7-28.7 $16-$18 23,53 mil. - 29.7

*Upisovací cena se stanoví na konci upisovacího období jako definitivní cena při vstupu na burzu.

**Aktualizováno 21. července

***Aktualizováno 28. července

Dle emisního prospektu proběhne vstup na burzu společností Weber a Traeger na trhu NYSE s tickerem WEBR, respektive COOK. Podrobnosti o emisích pro vás neustále sledujeme.

Související články o společnostech Weber a Traeger
DatumFirmaTitulek
21.7.2021 Traeger Výrobce grilů Traeger přiblížil parametry emise
28.7.2021 Obě Weber stanovil upisovací rozmezí a objem emise, Traeger zítra debutuje na NYSE

O společnosti Weber

Výrobce grilů Weber se nechává představovat jako přední a nejvěrohodnější výrobce grilů na trhu, jehož misí je ovládat odvětví venkovního kutilství prostřednictvím pravidelných inovací svých produktů a služeb, které obohacují zážitky z grilování.

Weber disponuje jednou z nejpokročilejších grilovacích technologií v odvětví a udržuje si široce diverzifikované produktové portfolio s rozlišením na typy paliv, cenové úrovně, příslušenství, spotřební materiál a služby.

Ilustrace rozmanitého produktového portfolia výrobce Weber (zdroj: prospekt společnosti)

Stabilní finanční hospodaření a dlouhodobý růst výnosů

Finanční profil společnosti se dá vystihnout označením stabilního růstu, solidní ziskovosti a konzistentního cash flow. Výrobce grilů se pochlubil 10% složenou roční měrou růstu (CAGR), která zachycuje solidní rostoucí trend již od roku 1980.

Společnosti již od roku 1980 stabilně rostou výnosy při 10% složené roční míře růstu (zdroj: prospekt společnosti)

Ke konci března zaznamenala společnost meziroční šestiměsíční růst výnosů o 62 % na 963,3 mil. USD a růst čistého zisku o 213 % na 73,8 mil. USD v totožném období. V ročním pojetí zaznamenala společnost ke konci 2020 18% růst výnosů na 1,525 mld. USD a 77% zvýšení čistého zisku na 89 mil. USD.

Klíčové finanční ukazatele společnosti Weber za roky 2020 a 2019 (zdroj: prospekt společnosti)

O společnosti Traeger

Výrobce Traeger podniká oproti Weberu na užším trhu, ve kterém se zaměřuje na technologii grilování pomocí dřevěných pelet, což je metoda pomalého ohřevu, která se podobá uzení. Vlajkový model společnosti se na americkém trhu prodává za cenu 2 tis. dolarů, a některé z technologicky pokročilejších produktů lze dokonce připojit a ovládat přes telefonní aplikaci, díky které Trager činí grilování mnohem jednodušší.

Produktové portfolio výrobce Traeger (zdroj: prospekt společnosti)

Hospodaření a prostor k expanzi

Společnost v uplynulém čtvrtletí reportovala 378,5% růst čistého zisku na 39 mil. USD z tržeb 236 mil. USD, které se meziročně více jak zdvojnásobily.

Společnost ve své podnikové strategii míří na vyplnění nevyužitého prostoru na americkém trhu a v rámci toho navazuje nejlepší prozákaznické vztahy. Právě maximalizace maloobchodní produktivity je dle emisního prospektu jedním z hlavních cílů společnosti, když přibližně 60 % amerických domácností disponuje grilem, avšak stávající dosah Traegeru je pouze 3%.

Pandemie příznivě ovlivnila prodeje grilů a vybavení

Obě společnosti potvrdily, že nástup pandemie a jeho následné ovlivnění spotřebitelů pozitivně zapůsobil na jejich výkonnost. Restrikce v podobě lockdownů a práce z domova dynamicky zvýšily výdaje domácností na produkty a služby společností z odvětví zaměřených na domácí stravování.

 

Dění okolo společností a jejich vstupech na burzu pro vás pravidelně sledujeme. Podrobné informace o emisích můžete dohledat v prospektech společností WEBR a COOK.

Zdroje: Bloomberg, Weber Inc.,Traeger Inc.


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6086225,97438
USD23,1856124,47239
GBP28,8304730,43053
CHF25,3855726,79444
PLN5,700226,01658

Kompletní informace zde