Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > USA zvažuje zakázat Američanům investovat do společností Alibaba a Tencent

USA zvažuje zakázat Američanům investovat do společností Alibaba a Tencent

7.1.2021 16:46, BABA

Zákonodárci Spojených států zvažují zakázat Američanům investovat do společností Tencent, Alibaba a tří čínských, telekomunikačních společností. Donald Trump již tento týden zavedl omezení v provádění transakcí na čínských aplikacích.

Představitelé Spojených států uvažují o vydání zákazu americkým občanům investovat do společností Alibaba Group a Tencent Holding, čímž by se dosáhlo cíle Donalda Trumpa o snížení podílu amerických investorů ve velkých čínských společnostech. Podle osob obeznámených se záležitostí diskutovali úředníci ministerstva obrany v posledních týdnech o rozšíření černé listiny společností, které budou zapovězeny americkým investorům kvůli údajné vazbě na čínské vojenské a bezpečnostní služby. Seznam 31 společností zveřejnila americká vláda v listopadu.

Tencent a Alibaba jsou s celkovou tržní kapitalizací více jak 1,3 bil. USD dvě největší čínské společnosti. Zavedení tzv. blacklistu byl jeden z mnoha cílů Trumpovi politiky proti Číně. Dříve tento týden zakázal Trump americkým společnostem a obyvatelům provádět transakce na osmi čínských aplikacích, mezi kterými je AntGroup Alipay a Tencent WeChat Pay. Tento zákaz nabývá platnost v den inaugurace Joa Bidena, tedy 20. ledna. Mezi dalšími ohroženými společnostmi jsou China Mobile, China Telecom a China Unicom.

Mluvčí společnosti Alibaba dosud nezareagoval na žádost k vyjádření, Tencent však žádost k vyjádření odmítl. Ministr zahraničí čínské lidové republiky dnes uvedl, že čínská vláda přijme nezbytná opatření k tomu, aby chránila zákonná práva a zájmy čínských společností.

Akcie Alibaba (NYSE: BABA) během obchodních hodin klesají o 2,47 % na 221,86 USD.

Zdroj: The Wall Street Journal


Martin Singer, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde