Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: Vítěz tendru na dostavbu Dukovan by mohl v ČR postavit další 3 jaderné bloky (+komentář)

ČEZ: Vítěz tendru na dostavbu Dukovan by mohl v ČR postavit další 3 jaderné bloky (+komentář)

13.1.2022 17:42, BAACEZ

Vítěz výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany by v České republice mohl postavit až další tři jaderné bloky. Součástí zadávací dokumentace dukovanského tendru je nezávazná opce na stavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín a šestého bloku v Dukovanech.

„Na základě uzavřených smluv se státem nás Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v létě požádalo o doplnění nezávazných nabídek ze strany uchazečů na další šestý blok v Dukovanech a na dva nové bloky v Temelíně EDU6 a ETE34 do poptávkové dokumentace. Tento krok jsme učinili,“ uvedl pro ČTK hlavní mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Mezi kandidáty na výstavbu momentálně plánovaného pátého bloku Dukovan patří francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a americká společnost Westinghouse. Podle generálního ředitele společnosti ČEZ Daniela Beneše by mělo být bezpečnostní hodnocení uchazečů dokončeno do konce letošního ledna. Poté může být dle jeho předpokladu vyhlášen tendr.

„Dlouhodobé plány ohledně potenciální výstavby dalších bloků nejsou novinkou, jsou tématem již nějaký čas. Na akcie ČEZu má dnešní zpráva neutrální dopad. Větším a relevantnějším tématem jsou plány týkající se stavby nového, pátého dukovanského bloku. I v tomto případě jsou však fundamentální dopady do ceny akcie ČEZu podle našeho názoru omezené, resp. poté co si ČEZ se státem domluvil garance (ve smlouvách z července 2020, komentováno zde), rizika související s výstavbou ustupují do pozadí. Navíc v posledním roce jsou akcie ČEZu zejména ve vleku silného fundamentu na energetických trzích projevujícím se výrazným růstem cen elektřiny, což by mělo již letos významně pozitivně ovlivňovat ziskovost ČEZu,“ doplnil analytik Fio banky Jan Raška. 

 

Zdroj: Bloomberg, ČTK


Marek Pokorný
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde