Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Nejvyšší soud USA uzákonil právo nosit střelné zbraně v New Yorku

Nejvyšší soud USA uzákonil právo nosit střelné zbraně v New Yorku

24.6.2022 10:31, RGR, VSTO, BAACZGCE, SWBI, POWW

Američtí výrobci zbraní včera zaznamenali přívětivý závěr dne vzhledem k rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o nošení střelných zbraní v New Yorku.

Akcie výrobců zbraní ve čtvrtek prudce vzrostly poté, co Nejvyšší soud USA uzákonil právo nosit střelné zbraně v New Yorku, což signalizuje příznivý výsledek pro odvětví po nedávných masových střelbách a volání po přísnějších zákonech o kontrole zbraní.

Společnost Smith & Wesson Brands Inc. (ticker SWBI) vedla růst v odvětví a připsala 9,6 %, což je nejvíce od června 2021. Sturm Ruger & Co. (ticker RGR) a Ammo Inc. (ticker POWW) si polepšily o 4,3 %, zatímco společnost Vista Outdoor Inc. (ticker VSTO) získala 2,9 %. Pro výrobce zbraní Colt CZ Group je americký trh klíčovým, jelikož v USA společnost v současnosti generuje zhruba 60 % tržeb. Akcie Colt CZ Group (ticker BAACZGCE) na pražské burze klesají o 0,86 % na 579 Kč. Na RM-SYSTÉMu se obchodují beze změny na 581 Kč.

Toto rozhodnutí přichází po nedávných masových střelbách, při nichž v obchodě s potravinami v Buffalu ve státě New York a v základní škole v texaském Uvalde zahynulo celkem více než 30 lidí. V reakci na tyto vraždy se americký Senát chystá schválit nová opatření týkající se bezpečnosti zbraní.

Podle odborníků je toto rozhodnutí precedentem, který by mohl způsobit, že omezení vydávání zbrojních průkazů v jiných státech bude náchylnější k soudním sporům. Ve většinovém stanovisku jsou uvedeny státy District of Columbia, Kalifornie, Havaj, Maryland, Massachusetts a New Jersey, které mají podobné licenční režimy jako New York.

Americký prezident Joe Biden ve svém prohlášení uvedl, že je "hluboce zklamán" rozhodnutím Nejvyššího soudu, které "odporuje zdravému rozumu i ústavě a mělo by nás všechny hluboce znepokojovat". Vyzval také státy, aby "pokračovaly v přijímání a prosazování rozumných zákonů, které učiní jejich občany a komunity bezpečnějšími před násilím páchaným střelnými zbraněmi".

Zdroj: Bloomberg, Financial Times


Libor Král
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde