Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Analýzy > Komerční banka, Moneta Money Bank, Erste Group Bank: Aktualizace investičních doporučení

Komerční banka, Moneta Money Bank, Erste Group Bank: Aktualizace investičních doporučení

13.1.2021 16:19, BAAKOMB, BAAERBAG, BAAGECBA

Potvrzujeme cílové ceny pro akcie českých bank, u KB a Monety snižujeme doporučení.

Aktualizace doporučení

Optimismus na trzích v posledních týdnech výrazně podpořil vývoj bankovních titulů na pražské burze a kurz akcií Komerční banky a Moneta Money Bank se dostal na úroveň našich cílových cen.

Od srpnového doporučení „kupovat“ pro akcie Komerční banky titul zhodnotil o více jak 30 %. Fundamentální pohled na titul prozatím neměníme, potvrzujeme cílovou cenu na úrovni 696 Kč a měníme doporučení na stupeň „držet“.

Ke stejnému kroku přistupujeme i u akcií Moneta Money Bank. Doporučení ze stupně „akumulovat“ snižujeme na „držet“ při potvrzené cílové ceně na úrovni 75 Kč.

Beze změny zůstává doporučení pro akcie Erste Group Bank, kde potvrzujeme doporučení na stupni „akumulovat“ s cílovou cenou na 742 Kč.

Dopady koronaviru

Akcie bank kvůli dopadům koronaviru oslabily v roce 2020 přibližně o pětinu, nejvíce z titulů na pražské burze. Klíčové pro další vývoj bude, jak rychle se svět díky očkování na COVID-19 navrátí k normálnímu fungování a jak svižné bude očekávané ekonomické oživení.

České banky do koronakrize vstoupily na evropské poměry s velmi silnou kapitálovou pozicí a zdravým úvěrovým portfoliem. Díky vládnímu moratoriu, odložení splátek úvěrů až do konce října 2020, se zatím ekonomické problémy na úvěrovém portfoliu bank příliš neprojevily. Banky však s ohledem na ekonomický vývoj začaly tvořit rezervy na očekávané úvěrové ztráty již v průběhu roku 2020, což se projevuje na výrazném poklesu jejich ziskovosti.

Náklady na riziko budou nadále ostře sledované položky výsledků jednotlivých bank za 4Q. V letošním roce, kdy pravděpodobně dojde k samotným úvěrových ztrátám, banky budou uplatňovat opravné položky z roku 2020 a náklady na riziko by za předpokladu ekonomického oživení neměly dosahovat výše roku 2020.

Návrat k výplatě dividend

V roce 2021 by se banky také měly navrátit k výplatě dividend, jejichž odložení jim v březnu 2020 doporučili regulátoři s ohledem na ekonomickou nejistotu.

Evropská centrální banka, pod jejíž regulaci spadá Erste Group Bank, zveřejnila plošné doporučení umožňující pouze omezenou výplatu dividend, zřejmě aby negativně neoznačila kapitálově slabší banky.

I revidovaný podmíněný návrh kapitálově silné Erste Group Bank na výplatu 0,75 EUR na akcii je tak vyšší oproti limitům ECB (které u ní vychází na ~0,53 EUR). Pravděpodobně ji Erste v únoru nevyplatí a valná hromada 19. května 2021 tak bude hlasovat o novém návrhu.

Česká národní banka, pod kterou spadá Komerční banka a Moneta Money Bank, ve stanovisku uvedla, že dividendové návrhy bank bude posuzovat individuálně na základě auditovaných výsledků za rok 2020. Auditované výsledky banky obsahují až výroční zprávy, které banky zveřejňují koncem března.

Vývoj ekonomiky rozhodne

Vzhledem k podzimnímu růstu bankovních akcií po zprávách o účinnosti vakcín proti koronaviru vidíme aktuálně u bankovních titulů vzhledem k přetrvávající ekonomické nejistotě omezený prostor pro další růst. Nejvyšší potenciál spatřujeme v tuto chvíli u Erste Group, kde nadále držíme doporučení na stupni „akumulovat“.

Jako potenciální katalyzátory vidíme výsledkové reporty bank (které ukáží, zda byly rezervy bank dostatečné, a přinesou výhled managementu na další rok), údaje o vývoji pandemie (počet nakažených a proočkovanost v ČR) a makroekonomické údaje.


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde