Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Investor Šnobr: Vláda by od ČEZ mohla chtít vyšší dividendu, aniž by zasáhla do dividendové politiky

Investor Šnobr: Vláda by od ČEZ mohla chtít vyšší dividendu, aniž by zasáhla do dividendové politiky

17.6.2022 16:58, BAACEZ

Komentář kvalifikovaného akcionáře Michala Šnobra k dividendě společnosti ČEZ.

Stejně jako v minulých letech jsme o komentář k dividendě požádali Michala Šnobra, dlouholetého investora ČEZ a externího poradce skupiny J&T v oblasti energetiky, který se s ní nyní v ČEZu angažuje jako kvalifikovaný akcionář. Uvádíme ho níže v plném znění s drobnými redakčními úpravami. Náš tradiční článek o dividendě společnosti ČEZ v roce 2022 a dalších letech naleznete zde.

Komentář Michala Šnobra k dividendě ČEZ

Čas letí a je před námi další valná hromada ČEZ. Tentokrát se píše rok 2022 a valná hromada bude hodnotit výsledky hospodaření za rok 2021 a jako vždy i řešit rozdělení zisku za minulé účetní období.

Už teď je jasné, že ač máme novou vládu, ve vztahu stát versus ČEZ se nic nezměnilo. Tak jako jsme na valné hromadě v roce 2019 jako minoritní akcionáři bojovali proti představenstvem nastavené, šikanózní dividendě 24 korun na akcii za rok 2018 a tehdejší vláda jen netečně a neúčastně zírala pod stůl, tak jsme po letech zpět ve stejné situaci.

Jen s novou vládou a v radikálně jiné ekonomické a energetické situaci indikující potřebu vlády maximalizovat dividendu už letos. O to je současná situace ještě křiklavější než byla ta v roce 2019. Vláda, která slibovala změnu a jež by z toho měla i svůj politický prospěch, nekoná. Místo toho bez rozmyslu schválila minulou vládou zpackaný scénář tendru na blok JEDU, původně šitý pro ruský Rosatom, který nakonec může přinést opak očekávaného, a přišla i s neodbornou až politováníhodnou argumentací obhajující návrh letošní dividendy ze strany vedení ČEZ.

Po tomto všem ztratilo za minoritní akcionáře smysl podávat jakýkoli protinávrh ve věci dividendy natož argumentovat. Pokud totiž dá kvalifikovaný akcionář v této věci protinávrh, pak prakticky na valné hromadě ani není projednán, protože návrh představenstva má přednost a z okolností vyplývá, že bude dopředu odsouhlasen. Za dané situace nemá smysl politiky a vládu přesvědčovat, protože rozhodnutí dávno padlo a žádná i sebe lepší argumentace nestačí.

Postřehy Michala Šnobra můžete sledovat na Twitteru @MichalSnobr.

Postřehy Michala Šnobra můžete sledovat na Twitteru @MichalSnobr.

Potvrzuje se tak zažitý a prohnilý algoritmus, ve kterém tu dlouhé roky fungují nejen samotný ČEZ, česká politika, ale co hůře i tak důležitá věc jako je strategie české energetiky do budoucnosti. Vlastně v tom sporu vůbec nejde o výši dividendy, jde jen o to, že ani křiklavá situace za okny ČEZ na energetickém trhu, hromadící se hotovost na účtech ČEZ a rekordně nízká zadluženost nezměnila nic na tom, že vláda a ministerstvo financí, které vykonávají za stát akcionářská práva v ČEZ, nemají nejen na schvalovanou výši dividendy žádný vliv.

Argumentace vedení ČEZ i vlády, že něco vyřeší dividenda příští rok o 60% vyšší než ta letošní, je jen ukolébavkou. Reálně by vzhledem k cenám energií a vývoji na trhu, potřebě vlády řešit dopady rychlého růstu cen energií mělo jít až o dvojnásobek tohoto návrhu, tj. o sto až sto padesát korun na akcii a nikoli pouhých sedmdesát, o kterých se mluví, pokud by to vláda myslela vážně.

Přitom vláda, respektive ministerstvo financí, by hned nyní mohla od ČEZ chtít dividendu o 30 % vyšší, než je návrh představenstva, a to aniž by jakkoli zasáhla do platné a schválené dividendové politiky a celkové filosofie dividendy nastavené vedením společnosti nebo ohrozily stabilitu společnosti. Ba naopak. Psal jsem to v protinávrhu dividendy kvalifikovaného akcionáře roce 2019 a rád to znovu zopakuji.

Schopnost společnosti vyplácet dividendu není jen o zisku společnosti za předešlý hospodářský rok, ale jde o komplex mnoha kritérií včetně výhledu na další roky, který je více méně dán zajištěnými cenami energií na další roky.

Pokud má společnost nerozdělený zisk minulých let, může ho kdykoli využít, a to zvláště v okamžiku, kdy nemá v dohledném horizontu odpovídající investice, má nízký dluh přestože se může levně financovat v eurech, nadbytek hotovosti a díky všem těmto parametrům jí klesá rentabilita vlastního kapitálu vzhledem k potenciálu, který jí trh nabízí.

Přesně v této situaci ČEZ je. Na konsolidované úrovni disponuje nerozděleným ziskem okolo 300 korun na akcii. Pokud si vezmeme, že očištěný zisk za loňský rok činil 22,3 miliardy korun, tj. 41,5 korun na akcii, a za prodej aktiv v Rumunsku a Bulharsku inkasoval ČEZ v loňském roce v čistém 28 miliard korun, tj. dalších 52 korun na akcii, a jen necelých 10 korun tohoto výnosu vyplatil akcionářům v loňské dividendě, hned je vidět potenciál.

Kdyby se tedy ČEZ chtěl s akcionáři podělit o tento mimořádný příjem z divestic alespoň z poloviny (a vzhledem k tomu, o jaká aktiva jde, tak by si to akcionáři zasloužili), pak by ta letošní dividenda mohla být klidně i 58 korun na akcii.

Byla by to dividenda opodstatněná, rozumná, pro všechny přijatelná. Ve finále zhruba o 10 % vyšší než loni (52 korun) a rozhodně by to lépe odpovídalo současné situaci ČEZ, kdy profituje z rekordního růstu cen elektřiny. Naopak navržených 44 korun je o 15% nižší dividenda než loni. Jenže to co platí pro odměny nejvyššího vedení ČEZ neplatí pro akcionáře. A tak zatímco jedni plní na 150 % a berou maximální odměny, akcionáři jsou naprosto zbytečně znovu hnáni do kouta a potrestáni.

Další informace o dividendách

Více informací o dividendách českých společností naleznete v našem přehledu, obecné informace o dividendách v seriálu Dividendový expres.


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde