Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Představení Tesla: „Automobilka“ s posláním urychlit přechod světa k udržitelné energii

Představení Tesla: „Automobilka“ s posláním urychlit přechod světa k udržitelné energii

9.3.2023 18:56, TSLA, TL0

Představení společnosti Tesla Inc.

Zaměření společnosti

Společnost Tesla navrhuje, vyvíjí, vyrábí, prodává a pronajímá vysokovýkonná plně elektrická vozidla a systémy výroby a skladování energie. Kromě toho také nabízí služby související s produkty.

Produkty Tesla prodává prostřednictvím webových stránek i kamenných prodejen. Rozšiřuje infrastrukturu servisních center, mobilních techniků, karosáren a nabíjecích stanic „Supercharger“ pro urychlení rozšíření adaptace produktů. Do vozidel Tesla také vyvíjí technologie a software plně autonomního řízení.

Společnost v prospektu uvádí, že její poslání je urychlit přechod světa k udržitelné energii.

Akcie Tesla vstoupily na konci roku 2020 do indexu S&P 500. Mimo něj je také v indexech Nasdaq Composite a Nasdaq-100.

Základní pilíř společnosti je automobilová divize, která v roce 2022 představovala 88 % z celkových tržeb, přičemž největší 83% podíl tvoří samotné prodeje aut. I proto se běžně mluví o Tesle jako o automobilce a její aktivity v energetické divizi se přehlížejí.

Tržby Tesla dle segmentů

Tržby Tesla dle segmentů

Tržby automobilové divize byly v roce 2022 77,55 mld. USD, hrubý zisk 20,57 mld. USD a hrubá marže 26,5 %. Divize produkce energie a její skladování vygenerovala tržby 3,91 mld. USD, hrubý zisk 288 mil. USD, přičemž hrubá marže byla 7,4 %. Celá Tesla v tomto roce dosáhla čistého zisku po očištění 12,695 mld. USD.

Produkty

Nejprodávanějšími produkty společnosti jsou elektrické automobily Model 3 a Model Y. Model 3 je středně velký čtyřsedačkový sedan a Model Y kompaktní SUV postavené na platformě právě Modelu 3 až se sedmi místy k sezení. Z celkových 1,37 mil. aut v roce 2022 tyto typy představovaly téměř 95 % produkce.

Dalším produktem je čtyřdveřový sedan větší velikosti Model S a Model X, což je středně velké SUV až se sedmi místy k sezení. Tyto modely se vyznačují nejvyššími výkonovými charakteristikami a nejdelšími dojezdy, které Tesla nabízí. V roce 2021 Tesla začala dodávat nové verze těchto modelů, které nabízejí vyšší výkon a dojezd.

V současné době se v České republice pohybují modely v cenovém rozmezí od 1,1 mil. Kč do 3,5 mil. Kč.

Na konci roku 2022 také Tesla dodala první tahače Semi výrobci slazených nápojů Pepsi.

Dalšími plně elektrickými vozidly by měly být pickup Cybertruck a sportovní Tesla Roadster.

Čtyřdveřový sedan Tesla S

Čtyřdveřový sedan Tesla S

Tesla také do vozidel nabízí verze svého patentovaného „FSD“ – Full Self Driving, tedy software plně autonomního řízení, který si můžou majitelé vozidel předplatit.

Dalšími produkty nabízené společností jsou Powerwall a Megapack, což jsou lithium-iontové baterie pro ukládání energie. Powerwall je navržen pro ukládání energie v domě nebo malém komerčním zařízení a Megapack je řešení skladování energie pro komerční, průmyslové a energetické zákazníky, přičemž zde je možnost seskupení do větších instalací o gigawatthodinách nebo i větší kapacitě.

Tesla prodává solární energetické systémy a také související komponenty zákazníkům i distribučním partnerům, stejně jako „solární střechu“, která kombinuje skleněné tašky s výrobou energie.

Na svých webových stránkách provozuje e-shop s příslušenstvím k vozidlům, nabíjení, ale také oblečení a komerční předměty.

Tržby dle geografických segmentů

Tesla ve svých hospodářských výsledcích rozděluje své působení do regionů Spojených států, Číny a ostatní. Nejlépe se jí daří na domácím americkém trhu, který společnosti přináší polovinu celkových tržeb.

Tržby Tesla dle regionu

Tržby Tesla dle regionu

Ačkoliv domácí trh v roce 2022 přinesl 50 % tržeb, na celkovém zisku před zdaněním 13,719 mld. USD se podílel jen 5,52 mld. USD. V roce 2021 dosáhl zisk před zdaněním 6,34 mld. a na americkém trhu Tesla dosáhla dokonce ztráty 130 mil. USD.

Co se týče tržního podílu, opět se ho daří Tesle navyšovat především ve Spojených státech. Od roku 2019 rostl podíl Tesly na automobilovém trhu v Číně, ten má ale od konce roku 2021 tendenci zpomalovat, což je pravděpodobně kvůli narůstající konkurenci čínských výrobců elektrických aut. Generální ředitel Elon Musk se sám vyjádřil při rozhovoru s analytiky po výsledcích za 4Q 2022, že největším konkurentem Tesly bude v budoucnosti pravděpodobně právě některý z čínských výrobců.

Tržní podíl automobilů Tesla dle regionů (za posledních 12 měsíců), zdroj: Tesla

Tržní podíl automobilů Tesla dle regionů (za posledních 12 měsíců), zdroj: Tesla

Historie a aktuální management

Společnost v roce 2003 založila dvojice Martin Eberhard a Marc Tarpenning. Za nedlouho poté se k firmě připojil Ian Wright, JB Straubel a Elon Musk. V roce 2008 Teslu opustili její zakladatelé Martin Eberhard a Marc Tarpenning a Elon Musk se stal generálním ředitelem společnosti. V roce 2009 se přesunulo sídlo společnosti do prostředí největších technologických pokroků v Silicon Valley a po dalších osmnácti letech se přestěhovala Tesla do texaského Austinu. Finančním ředitelem je Zachary Kirkhorn.

Na burzovní trh Nasdaq vstoupila Tesla v červnu roku 2010, kde ve veřejné nabídce akcií získala 226 mil. USD.

Tesla provedla v minulosti několik akvizic, přičemž největší byla akvizice společnosti SolarCity za 2,1 mld. USD, kterou založili bratranci Elona Muska. SolarCity designovala, vyráběla a instalovala solární systémy a prodávala jimi vygenerovanou elektřinu. Navzdory tomu, že fúze byla schválena většinou akcionářů Tesly, řada investorů později podala žalobu proti společnosti kvůli pocitu, že skutečnou motivací fúze bylo zachránit SolarCity, které bylo v té době ve špatné finanční situaci. Dalšími společnostmi vlastněné Teslou jsou například Maxwell Technologies, Grohmann Engineering, Perbix nebo Hiber Systems.

Elon Reeve Musk

Musk se kromě své pozice ve společnosti Tesla také stal v roce 2022 generálním ředitelem poskytovatele sociální sítě Twitter, který odkoupil za 44 mld. USD. Dále je CEO jím založené společnosti, která působí v aerokosmickém průmyslu – SpaceX. Na založení SpaceX pak vynaložil převážně prostředky, které získal za prodej podílu ve společnosti PayPal, kterou spoluzakládal.

Hospodaření

Tržby společnosti zaznamenaly mezi lety 2012 až 2022 průměrný roční růst o 69,9 %. Analytici osloveni agenturou Bloomberg očekávají, že v roce 2023 společnost dosáhne 25% růstu a v roce 2024 tržby posílí o 29 %.

Vývoj tržeb a očištěného zisku Tesla

Vývoj tržeb a očištěného zisku Tesla

Upravený čistý zisk společnosti Tesla se dostal do kladných hodnot teprve v roce 2020. Podle analytiků vzroste očištěný zisk na akcii v dalších dvou letech o 9 %, respektive 41 %.

Vývoj zisku na akcii Tesla

Vývoj zisku na akcii Tesla

Na konci roku 2022 měla Tesla dluh 5,75 mld. USD a hotovost 22,19 mld. USD. Čistý dluh činil -16,44 mld. USD, společnost tak měla kladnou čistou hotovostní pozici.

Čisté zadlužení vztažené k hrubému provoznímu zisku EBITDA za rok 2022 18,377 mld. USD tak činilo -0,9násobek.

Cíle společnosti

Začátkem roku 2021 společnost představila dlouhodobý růstový cíl produkce 50 % CAGR (průměrný roční růst), s poznatkem, že v některých letech může produkce růst rychleji a v některých pomaleji. Pro rok 2023 Tesla očekává, že si udrží náskok nad zmíněným dlouhodobým cílem s přibližně 1,8 mil. prodanými vozy. Analytici osloveni agenturou Bloomberg nyní očekávají produkci 1,83 mil. aut v roce 2023 a 2,35 mil. v roce 2024.

V lednu byla oznámena investice ve výši 3,6 mld. USD do rozšíření gigafactory v Nevadě o další dva výrobní závody, které by měly sloužit k výrobě baterií a jako první velkoobjemová továrna pro výrobu tahačů Semi.

Analytik Gordon Johnson (cílová cena 24,33 USD, doporučení „sell“) opakovaně poukazuje na to, že Tesla vybudovala příliš velkou výrobní kapacitu, kterou není schopna prodávat.

V roce 2022 Tesla vyrobila 71,18 tis. aut modelu S a X, prodáno bylo 66,7 tis. ks. Žádanějších modelů 3 a Y bylo vyrobeno 1,3 mil. ks a prodáno bylo 1,25 mil. ks.

Tesla pravidelně pořádá den pro investory, kde se investoři můžou dozvědět o směřování a plánech společnosti. O letošním dni pro investory jsme Vás podrobněji informovali zde. Tesla letos představila svůj „Master plan 3“ zaměřený primárně na životní prostředí a udržitelnost.

Dividendy, zpětný odkup a emise nových akcií

Společnost Tesla v současnosti nevyplácí žádné dividendy. O zpětném odkupu akcií se v médiích hovořilo ke konci roku 2022 vzhledem k více než 50% poklesu akcií a sám Musk dle WSJ uvedl, že by společnost mohla uskutečnit odkup akcií v hodnotě 5 až 10 mld. USD.

V minulosti společnost naopak upisovala nové akcie. Například v roce 2020 oznámila úpis nových akcií v hodnotě 2,3 mld. USD, přičemž akcie za 10 mil. USD zakoupil sám Elon Musk a za 1 mil. USD tehdejší člen rady ředitelů Larry Ellison.

Na konci roku 2012 měla Tesla emitováno 1,71 mld. akcií, na konci roku 2022 3,16 mld., což představuje nárůst o 85 %.

Akcionářská struktura

Hlavním akcionářem je sám generální ředitel Elon Musk, který k 31.12. 2022 dle Bloombergu držel 13,02 %. Dalšími významnými akcionáři jsou Vanguard Group (6,89 %), BlackRock (5,64 %), State Street Corp (3,13 %), Capital Group (1,8 %), Goede Capital Management (1,55 %) a americký podnikatel Lary Ellison (1,49 %).

Institucionální investoři podle Bloombergu drží 47,71 % akcií společnosti. Manažeři drží 14,54 %, což zahrnuje Elona Muska a dnes již bývalého člena rady ředitelů Laryho Ellisona.

Ocenění společnosti Tesla

S tržní kapitalizací 575,87 mld. USD k 8. 3. 2023 je Tesla osmou nejhodnotnější americkou společností dle tržní kapitalizace. Včetně čistého dluhu -16,4 mld. USD a minoritních podílů 1,19 mld. USD činila hodnota celého podniku (enterprise value, EV) 560,62 mld. USD.

Z hlediska násobku EV/EBITDA se akcie obchodují při 30,5násobku EBITDA za posledních 12 měsíců, respektive 27,8násobku oproti očekávanému zisku EBITDA za rok 2023 (20,2 mld. USD).

Při současné ceně 182 USD ukazatel P/E dosahuje 49,7násobek vůči zisku na akcii 3,66 USD za posledních 12 měsíců, respektive 45,5násobek vzhledem k očekávané hodnotě (4,00 USD) za rok 2023.

Analytické doporučení

Společnost podle databáze terminálu Bloomberg pokrývá 48 analytiků, z toho: 27 s doporučením “buy“, 15 s doporučením “hold“ a 6 s doporučením “sell.“

Průměrná analytická cena dle Bloombergu činí 210,97 USD, což by mělo nabízet 15,9% výnos oproti poslední závěrečné ceně 182 USD z 8. 3. 2023.

Nejvýše nastavenou cílovou cenu má analytik Li Hengguang z Northeast Securities na 416 USD s doporučením “buy“. Naopak nejnižší cílovou cenu 24,33 USD nastavil zmiňovaný Gordon Johnson z GLJ Research s doporučením “sell“.

Shrnutí analytických pohledů a jejich komentářů k poslednímu dni pro investory a výsledkům za 4Q 2022 naleznete v samostatném článku.

Akcie Tesla na trzích

Tesla má jednu třídu akcií s kódem ISIN US88160R1014. Pod tickerem TSLA se obchodují primárně na americkém trhu Nasdaq. Prostřednictvím Fio banky je lze obchodovat ještě na německém trhu Xetra, kde mají ticker TL0.

Vývoj ceny akcie Tesla (TSLA)

Vývoj ceny akcie Tesla (TSLA)

Sledujte nás na Twitteru

V nejbližší době se můžete těšit na další články o významných amerických společnostech, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

Zdroj: Tesla, Bloomberg, SEC, Investopedia


Marek Chudoba
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde