Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Moneta očekává tlak na úrokovou marži, MREL požadavky mohou snížit dividendový výplatní poměr

Moneta očekává tlak na úrokovou marži, MREL požadavky mohou snížit dividendový výplatní poměr

27.10.2022 22:24, BAAGECBA

Management Monety na konferenčním hovoru uvedl, že očekává negativní tlak na čistou úrokovou marži. I ve 4Q hodlá tvořit opravné položky, aby připravil banku na prostředí recese v první polovině roku 2023. Dosažení ziskového cíle na tento rok bude kvůli extra dani vyžadovat značné úsilí vedení. Nepříznivé podmínky při vydávání MREL dluhopisů mohou vést banku k akumulaci většího podílu zisku a dočasnému omezení dividendového výplatního poměru.

Moneta Money Bank ráno představila výsledky hospodaření za 3Q. Náš ranní komentář k výsledkům, na který nyní navazujeme, naleznete zde. Asi jejich nejzajímavějším aspektem byl vývoj čistých úrokových výnosů, na kterých se ve 3Q výrazněji projevily akcelerující náklady financování.

Čistá úroková marže v dalších čtvrtletích pod tlakem

Klientské vklady meziročně vzrostly 53,5 mld. Kč, tento růst je však složen z poklesu nízkoúročených zůstatků na běžných účtech o 15,7 mld. Kč a růstu vysokoúročených zůstatků na spořících a termínovaných účtech o 69,2 mld. Kč.

Celkové náklady na financování tak tímto vlivem akcelerovaly růst na 1,81 %, vizte graf níže, a čistá úroková marže přes růst výnosnosti úvěrového portfolia za prvních devět měsíců roku činila 2,8 %.

Vývoj nákladů na financování, zdroj: Moneta Money Bank

Vývoj nákladů na financování, zdroj: Moneta Money Bank

Management Monety na konferenčním hovoru varoval, že vzhledem k přetrvávajícím tlakům na náklady na financování očekává, že čistá úroková marže během následujících dvou až tří kvartálů bude dočasně stlačená o 30 až 40 bazických bodů, než management očekává opětovné snížení úrokových nákladů. Marže se na současnou úroveň podle slov finančního ředitele Jana Frička vrátí koncem příštího roku.

Náklady rizika a zdraví úvěrového portfolia

Vzhledem k nedostatečné citlivosti modelů vůči současným velmi specifickým makroekonomickým a geopolitickým faktorům management přistoupil k uplatnění dodatečných opravných položek (tzv. management overlay). Ty tak ve 3Q převážily pozitivní vliv rozpouštěných oprávek na základě makroekonomického modelu a reklasifikace nevýkonných úvěrů.

Management tyto preventivní opravné položky hodlá vytvářet i ve 4Q, a tak zatímco za 9M Moneta rozpustila oprávky za 126 mil. Kč, za celý rok 2022 by za předpokladu stabilní situace měla Moneta vytvořit opravné položky odpovídající 5-15 bazických bodů (pod únorovým výhledem 20-40 b. b.), upřesnil na konferenčním hovoru hlavní risk manažer Carl Normann Vokt.

Moneta má aktuálně historicky nejnižší podíl úvěrů v selhání (NPL) na úrovni 1,4 %, respektive 3,7 mld. Kč. Podle slov výkonného ředitele Tomáše Spurného na konferenčním hovoru jsou však 2/3 těchto úvěrů alespoň nějak spláceny. V ranním prohlášení pro média řekl, že by tento podíl v příštím roce mohl vzrůst na 2 až 3 %. Banka zároveň plánuje další prodej nesplácených úvěrů ve 4Q.

Dopad mimořádné daně na cíl dosáhnout zisku přes 4,6 mld. Kč v roce 2023

Strategií banky do konce roku je podle Spurného snaha připravit Monetu na prostředí recese, které by se mělo v 1Q a 2Q projevit na úvěrovém portfoliu banky.

Moneta očekává, že zvažovaná mimořádná daň pro největší banky v následujících třech letech kumulovaně sníží čistý zisk až o 2 mld. Kč. Na konferenčním hovoru Spurný uvedl, že v roce 2023 uvalení daně banku posouvá ziskovost k 4-4,2 mld. Kč oproti cíli >4,6 mld. Kč a že přibližně 300 mil. Kč se bude banka snažit získat na straně výnosů a 100 mil. Kč uspořit na straně provozních nákladů. Zároveň řekl, že oproti dřívějším výhledům, kdy měl management obchodní plán výše než externí výhled, nyní dosažení tohoto cíle vidí s nižší pravděpodobností a nepříznivé podmínky budou vyžadovat výrazného úsilí na straně managementu, aby ho dosáhnul.

Počet zaměstnanců byl ve 3Q meziročně o 7,3 % nižší a management očekává, že v propouštění bude pokračovat podobným tempem do poloviny příštího roku, aby kompenzoval inflační tlaky na straně nákladů.

MREL požadavky mohou dočasně snížit dividendový výplatní poměr

Vzhledem k současné nepříznivé situaci na mezinárodních dluhopisových trzích se Moneta rozhodla odložit vydání MREL dluhopisů.

Nad současnou výši přebytečného kapitálu ve výši 1,1 p. b. Moneta potřebuje do konce roku 2023 vydat MREL instrumenty alespoň za 6 mld. Kč, řekl na konferenčním hovoru finanční ředitel Jan Friček.

Vzhledem k podmínkám na trhu tak Moneta zároveň zvažuje další možnosti: emisi pro lokální retailové investory, depozitní produkt pro své retailové zákazníky nebo emisi na lokálním trhu.

Podle posledních tržních náznaků by se však požadovaný výnos takových instrumentů blížil nákladům Monety na vlastní kapitál, a tak zvažuje posílení kapitálové pozice skrze úpravu dividendové politiky, která v současnosti počítá s výplatou 80 % čistého zisku. Podle finančního ředitele Frička tak existuje přibližně 50% šance, že dojde k dočasnému snížení výplatního poměru.

Management tyto možnosti v průběhu listopadu projedná s dozorčí radou a rozhodnutí o výplatě dividendy ze zisku za rok 2022 bude oznámeno s celoročními výsledky 2. února 2023, dodal výkonný ředitel Tomáš Spurný.

Akcie Moneta Money Bank

Akcie Moneta Money Bank (BAAGECBA) po výsledcích na pražské burze uzavřely o 1,4 % výše na 74 Kč. Na RM-SYSTÉMu odepsaly 0,3 % na 73,8 Kč.

Zdroj: Moneta Money Bank, Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde